Film Nevinnosť moslimov odsúdila aj Islamská nadácia na Slovensku

14.09.2012 Bratislava

Bratislava 14. septembra (TASR) - Islamská nadácia na Slovensku odsudzuje šírenie upútaviek a propagáciu antiislamského filmu Nevinnosť moslimov (Innocence of Muslims), ktorý zosmiešňuje proroka Mohameda. Súčasne však odsudzuje aj utorkový útok (11.9.) na americký konzulát v líbyjskom meste Benghází, ktorý bol odpoveďou tamojších radikálov na zverejnenie videa. Pri tomto útoku zahynul americký veľvyslanec Christopher Stevens a ďalší traja muži.

"Tragický incident v Benghází nemôže byť nijako ospravedlnený a odporuje náboženskému presvedčeniu, morálnym zásadám i zaužívaným diplomatickým tradíciám," píše sa v oficiálnom stanovisku islamskej nadácie.

Podľa nej je neprípustná akákoľvek forma znesväcovania náboženských symbolov, bez ohľadu na to, ktorého vierovyznania sa týka. Ukážky filmu, ktoré vyvolali vlnu násilia v moslimských krajinách, boli podľa nadácie bezdôvodnou a nepremyslenou provokáciou. "Ich tvorcovia uprednostnili túto cestu pred vecnou a konštruktívnou diskusiou. Islamská nadácia však zdôrazňuje, že metóda agresie a násilia nie je prijateľnou odpoveďou na takéto provokácie. Podobné počínanie, žiaľ, ešte viac posilní plamene nenávisti a negatívne stereotypy spájané s moslimami," konštatuje Islamská nadácia na Slovensku.
 

Vyberte región